תלמידים הוראה גלריה לאמנות

צ ב י ע ת      ת כ נ י ת       מ ג ר ש :


מטרתה העיקרית של צביעת שרטוט היא בראש וראשונה - להקל על אנשים שאינם בקיאים בקריאת שרטוטים להבין את האינפורמציה המועברת באותו השרטוט .

מטרה נוספת היא ליצור קומפוזיציה צבעונית אסתטית ומושכת את עין הצופה .

בתכנית מגרש יש לנו 3 מטרות אותן אנו רוצים לשפר באמצעות הצביעה :


1 - המטרה הראשונה היא להעביר אינפורמציה אודות   ה ג ב ה י ם   של גושי הבנין או הבנינים המשורטטים בתכנית.

מטרה זו מושגת באמצעות השימוש   ב צ ל   שכל גוש מטיל על הקרקע או על הגושים הנמוכים ממנו .
שרטוט אדריכלי מקבל כמוסכמה שאור השמש מגיע אלינו בקרניים מקבילות ובזוית של 45 מעלות, הן מלמעלה והן כלפי התכנית המשורטטת על הדף .
כמובן שזו החלטה שרירותית שאיננה מתקיימת במציאות , אך היא יעילה מאוד כי קרן האור המוטלת בזוית 45 מעלות מטילה צל על המשטח המוצל שאורכו בדיוק כגובה הגוש המטיל את הצל.

כלומר ,  א ו ר כ ו    ש ל    ה צ ל   המוטל   ה ו א   בעצם   ג ו ב ה ו  ש ל  ה מ ב נ ה  המטיל את הצל , וזו אינפורמציה חשובה שיש לדעת לקרוא אותה מתוך השרטוט .
היות והצל הוא שטח כהה המקשה לראות את מה שמתחתיו - ומאחר והשרטט בוחר את הכיוון ממנו באות קרני השמש - רצוי לדאוג לכך שהכניסה לבנין והחלקים החשובים שלו יהיו מוארים על ידי אור השמש והחלקים הפחות חשובים יהיו אלה שעליהם מוטל הצל .

2 - המטרה השנייה שברצוננו להשיג באמצעות הצביעה היא להקל על הצופה להבין את תכנית פיתוח השטח. עליו להיות מסוגל להבין היכן הכביש , היכן המדרכה , היכן הכניסה למגרש , עליו להבין היכן יש שבילים מרוצפים , מדשאות , ועוד אלמנטים המרכיבים את פיתוח השטח.

3 - המטרה השלישית היא לנסות ולבטא טקסטורות של חומרים בתכנית המגרש .
מטרה זו אינה קלה כיוון שתכנית המגרש משורטטת בדרך כלל בקנה מידה של 1:100 , 1:200 , או אפילו קנ"מ קטן עוד יותר. בכל זאת אפשר להעביר מידע על חומרים באמצעות הצביעה גם בתכניות בקנה מידה כזה - צריך להשתמש בצבעים המקושרים אצלנו אסוציאטיבית בדברים מסויימים :
ירוק נקרא בדרך כלל כדשא או צמחיה , כחול מתפרש בדרך כלל כמים , ואפשר גם להשתמש בצורות של ריצופי חוץ ולרמוז על צבעם , אפשר להראות מבטי על של עצים ולהוסיף להם את הצבע הירוק , הכביש יכול להיות צבוע באפור או שחור , אדמה - בצבע חום .

עלינו לזכור תמיד שעדיף לצבוע קטע של משטח ולא את כולו , אבל חייבים ליצור מעבר צבעוני בקטע הצבוע כך שהצופה יבין שהצבע מתייחס ל כ ל אותו הקטע ( יש להשתמש בטכניקת ה fade , שהצבע הולך ונמוג מכהה לבהיר עד לחוסר צבע מוחלט ). חייבים לזכור שקטע הצבוע כולו בצבע אחיד - הופך למונוטוני ומשעמם מבחינה גרפית .

אנו צריכים להיות מסוגלים להבין מתוך תכנית המגרש את כל האלמנטים המרכיבים את פיתוח השטח , את צורת המבנה , וגם את הגבהים של הגושים המרכיבים אותו :

- את המבנה אנו מבינים מתוך השרטוט .
- את פיתוח השטח אנו מבינים הן מתוך השרטוט והן באמצעות הצבעים של המשטחים השונים .
- את הגבהים אנו לומדים מתוך הצללים המוטלים על ידי המבנה .


גובהו של הבנין הוא כאורכו של הצל אותו הוא מטיל , והצל הארוך יותר שייך לבנין הגבוה יותר . כמו כן - גושי הבנין הגבוהים יותר מטילים צל על אלה הנמוכים מהם .
צריך גם לצבוע בצבעים המתקשרים אצלנו בראש בצורה אסוציאטיבית לאלמנט אותו אנו צובעים - מים יצבעו בגוונים של כחול , דשא בגווני ירוק ועוד , שטחים מוארים אפשר לצבוע בגוונים של צהוב , וכו .

כדאי לזכור שצל הנופל על משטח מסויים - מכהה את צבעו של אותו המשטח ולא הופך באופן אוטומטי לצבע שחור .
חשוב מאוד לקבוע מראש מה הם האלמנטים החשובים בשרטוט ולהשתמש בצבעים שידגישו אותם ואת שאר האלמנטים לצבוע בצבעי רקע בלבד .


צביעת פרספקטיבה צביעת תכנית מגרש    צביעת חזית צביעת תכנית ריהוט