תלמידים הוראה גלריה לאמנות

צ ב י ע ת     ח ז י ת ו ת :


שרטוט חזית של בנין העומד בפני עצמו הוא שרטוט שדי קשה ולפעמים בלתי אפשרי להבין אותו ללא שרטוטים נוספים או אמצעי עזר גרפיים נוספים כגון השימוש בצבע ובאור וצל .

מטרתה העיקרית של צביעת שרטוט החזית של בנין היא לעזור לצופה להבין את הנפח של הבנין - להראות לו איזה גושים הם קרובים אליו מאחרים , ואיזה מרוחקים יותר .

בשרטוט חזיתות אנו שואפים להמחיש את העומק והנפח של המבנה : לשם כך אנו נעזרים באור וצל , ובהוספת רקע קדמי , אמצעי ואחורי לחזית הבנין המשורטט.

אור השמש והצל שהוא מטיל מבהירים לצופה את הנפח של הגושים המשורטטים . אור השמש בשרטוט האדריכלי מקובל כמוסכמה שהוא מגיע אלינו בקרני אור המקבילות זו לזו ובשיפוע של 45 מעלות מלמעלה כלפי הקרקע , ( כמובן שבמציאות זה אף פעם לא נכון ) .

התועלת במוסכמה זו היא בכך שקרן אור הבאה בזוית 45 מעלות מלמעלה כלפי מטה - מטילה צל שאורכו זהה בדיוק לגובה הבנין המטיל את הצל , ( קרן האור יוצרת משולש שווה שוקיים בו גובה הבנין הוא שוק אחת של המשולש ואצל המוטל הוא השוק השנייה של אותו משולש והיא זהה באורכה לצלע הראשונה ).


מכאן אנו יכולים להבין :
1 - שגוש המבנה המטיל צל על גוש אחר נמצא קרוב יותר אלינו מהגוש המוצל .
2 - שרוחבו של הצל הוא עומקו של הגוש המטיל את הצל .

אמצעי שני הוא השימוש בר ק ע   ק ד מ י ,  א מ צ ע י ,  וא ח ו ר י  לבנין אותו אנו משרטטים . כאשר אנו מוסיפים לחזית המשורטטת - צ מ ח י ה הנמצאת ל פ נ י ה - כלומר היא מסתירה חלק מהחזית וכך אנו מקבלים מימד של נפח כשה צ מ ח י ה מהווה את הרקע   ה ק ד מ י   והבנין מהווה את הרקע   ה א ח ו ר י .

אם נוסיף עכשיו לשרטוט גם עצים או בנינים ה מ ו ס ת ר י ם בחלקם על ידי הבנין שלנו הרי שהוספנו לו גם רקע אחורי , ועתה יש לנו את הפרחים וצמחים   ב ר ק ע   ה ק ד מ י   - וחזית הבנין המשורטטת נמצאת כעת   ב ר ק ע  ה א מ צ ע י ,   והבנינים או העצים הנמצאים מאחורנית מהווים את הרקע האחורי . הצמחיה מהווה אם כן לא רק אמצעי המעשיר את השרטוט אלא משתמשים בה כאמצעי להדמיית פרספקטיבה ועומק בשרטוט שהוא שטוח כולו .

אפשר וכדאי להשתמש למטרה זו גם באמצעים אחרים , או נוספים , כגון דמויות של אנשים , מכוניות , ועוד , שחלקם נמצא לפני החזית וחלקם נמצא מאחוריה . אפשר גם להשתמש באלמנטים שקופים ברקע הקדמי ( לצייר רק את צללית העץ , ולהשאיר את רוב השטח שקוף ) ואז אנו מקבלים גם את האפקט של רקע קדמי ואחורי , והחזית עצמה כמעט ולא מוסתרת .

בעת צביעת משטחי הקירות של החזית רצוי מאוד להשתמש באפקט ה fade , שהוא צבע ההולך ונמוג בתוך המשטח של הקיר מכהה לבהיר ועד ללבן . רצוי שלא לצבוע את כל המשטח , גם כדי לחסוך בעבודה , אך בעיקר מפני שזה יוצר משטח מונוטוני ומשעמם לעין .



צביעת פרספקטיבה צביעת תכנית מגרש    צביעת חזית צביעת תכנית ריהוט