תלמידים הוראה גלריה לאמנות

פרספקטיבה


הגדרת המושג פרספקטיבה בתחום הגרפי :



כל רישום , שרטוט או הדמייה פרספקטיבית - הם סוג של המחשה גרפית ( ברישום , בציור ,בצילום , בשרטוט , בהדמייה ממוחשבת , ועוד ) – של חפץ אחד , חפצים רבים , או העולם שמסביבנו , שבמציאות הם בעלי נפח אמיתי - על גבי משטחים שטוחים , דו-ממדיים (כגון דף נייר , מסך מחשב , לוח , בד של ציור , תמונה מצולמת ומודפסת על נייר צילום ועוד ) , בדיוק כפי שהם נראים לעין האנושית או למצלמה -  ב מ צ י א ו ת  , ברגע מסויים .

זוהי   ה ק פ א ה   של תמונתו של החפץ או החלל התלת ממדי על גבי דף שטוח . כך נראית צורתו של אותו החפץ או החלל לעינינו אילו בחרנו לצלם אותם כשאנו עומדים במרחק מסויים , בזוית מסויימת , ובגובה מסויים ביחס אליהם .
הפרספקטיבה היא בעצם התמונה המודפסת של החלל או הבית עליהם אנו מסתכלים - כפי שהם נראו לנו מהמקום בו בחרנו לעמוד כדי לצלמם .

ממש כמו בצילום - כך גם בפרספקטיבה : רק מי שיעמוד בדיוק במקום בו עמד הצלם שצילם את התמונה ועיניו תהיינה בדיוק בגובה עיני הצלם – רק הוא יראה תמונה הזהה בכל לצילום או לשרטוט הפרספקטיבי .



ארבעת  ה מ ק ו ר ו ת   ל פ ר ס פ ק ט י ב ה  הם :


1 -  מ ה ד מ י ו ן   : כאשר אנו מציירים חפץ שאינו קיים במציאות - הוא קיים רק בדמיוננו .

2 -  מ ה מ צ י א ו ת   : כאשר אנו מתבוננים בחפץ קיים העומד בפנינו במציאות .

3 -  מ ת מ ו נ ה   : כאשר אנו מסתכלים בתמונה שמישהו צילם . במקרה הזה אנו מעבירים לנייר את החפץ כפי שהוא נראה לצלם שצילם את התמונה , ולא את החפץ כפי שאנו היינו רואים אותו .

4 -  מ ת ו ך  ת כ נ י ת   : כאשר אנו מציירים חפץ , בנין , או חלל מרוהט - לפי שרטוטים , המספקים לנו מידע מדוייק ביחס למידותיו ואנו מסוגלים באמצעות הטכניקה של השרטוט הפרספקטיבי - לבנות הדמייה תלת ממדית מדוייקת של החלל או הבנין כפי שייראו במציאות ( מנקודת העין שבה בחרנו להסתכל עליו - בלבד ) - גם אם הם לא קיימים עדיין !



קיימים שלושה מצבים של מיקום הצופה ביחס לחפץ :


1 - מצב שבו אנחנו רואים את החפץ בפרספקטיבה הנקראת פרספקטיבה חד מגוזית .

2 - מצב שבו אנחנו רואים את החפץ בפרספקטיבה הנקראת פרספקטיבה דו מגוזית .

3 - מצב שבו אנחנו רואים את החפץ בפרספקטיבה הנקראת פרספקטיבה תלת מגוזית .


 פ ר ס פ ק ט י ב ה   ח ד   מ ג ו ז י ת   - זהו המצב שבו אנו עומדים ומסתכלים על חפץ או חלל שאחד מדפנותיו או קירותיו מ ק ב י ל י ם לקו האופק שאליו אנו פונים באותו הרגע .

 פ ר ס פ ק ט י ב ה   ד ו  מ ג ו ז י ת   - זהו המצב בו אנו עומדים ומסתכלים על חפץ או חלל שכל קירותיו או דפנותיו מתרחקים מאיתנו לכיוון קו האופק שאליו אנו פונים באותו הרגע .

 פ ר ס פ ק ט י ב ה  ת ל ת  מ ג ו ז י ת - בשני מצבי הפרספקטיבה הקודמים - הקווים האנכיים של החפץ או הבנין ייראו תמיד אנכיים גם בצילום או בשרטוט , אך ישנם מקרים בהם אנו עומדים מול חפצים או חללים במצב של פרספקטיבה חד או דו מגוזית - אך למרות זאת   ה ק ו ו י ם   ה א נ כ י י ם  שלו  מ ת כ נ ס י ם
ל נ ק ו ד ת   מ ג ו ז  ש ל י ש י ת   שאיננה נמצאת על קו האופק של אותו אדם - למצב זה אנו קוראים מצב של פרספקטיבה תלת מגוזית .



מושגי יסוד בפרספקטיבה גרפית :


 נ ק ו ד ת   ע י ן   - זהו מבט-על , על המקום בו עומד הצופה וממנו הוא מסתכל על החפץ . מדובר על מרחקו של הצופה מהחפץ והזוית שבה הוא עומד ביחס לחפץ . אין כאן התייחסות לגובה עיניו ביחס לגובה החפץ .



 ז ו י ת   ר א י י ה   - זהו מבט-על , על תחום הראייה של הצופה המתבונן בחפץ . זוית הראייה היא זוית בת 90 מעלות (בממוצע ) הנפתחת מהעין שלנו במקום בו בחרנו לעמוד ומשם להסתכל על החפץ או הבנין .



 מ י ש ו ר   ה ת מ ו נ ה   - זהו המישור השטוח עליו אנו מציירים או משרטטים את החפץ בפרספקטיבה . זהו הדף עליו אנו מציירים , זהו הנייר עליו מודפסת התמונה של החפץ , או המסך עליו מוצגת ההדמייה התלת ממדית שלו . מישור התמונה יכול להיות ממוקם לפני החפץ, אחריו , או בתוכו . מישור התמונה ( הדף שלנו ) נמצא תמיד במרחק כלשהו מהחפץ אותו אנו מציירים , הוא יכול להיות ממוקם בינינו ובין החפץ או שהוא יכול להיות ממוקם א ח ר י החפץ או אפילו בתוך החפץ ( כלומר – חותך אותו כאשר חלק מהחפץ נמצא לפני מישור התמונה , וחלקו האחר של החפץ נמצא מאחרי המישור . מרחקו של מישור התמונה מהחפץ אותו אנו מציירים קובע את גודל הפרספקטיבה שתצא לנו .



 ק ו  ה א ד מ ה   - זהו קו אופקי שממנו מודדים את כל הגבהים בפרספקטיבה . קו האדמה הוא המקום התיאורטי בו מישור התמונה ממוקם ושם הוא נוגע באדמה .



 ק ו   ה א ו פ ק   - זהו קו דימיוני הקיים רק בראש שלנו . כאשר העינים שלנו פקוחות יוצא מעינינו קו ישר לכיוון אליו אנו מסתכלים באותו הרגע - קו האופק הוא תמיד קו ישר העומד בניצב ( בתשעים מעלות ) לכיוון אליו אנו מסתכלים באותו הרגע .
ג ו ב ה ו   של קו האופק מקו האדמה  ה ו א   תמיד   כ ג ו ב ה   ה ע י י נ י ם   שלנו מקו האדמה באותו הרגע . זהו תמיד קו ישר ( כי הוא על הנייר! ) המסמל מישור שטוח , המוקפא ומקובע על ידי לחיצת הצלם על כפתור המצלמה בשנייה מסויימת . עלינו לשנן כי קו האופק הוא קו דימיוני שמיקומו וגובהו משתנים ללא הרף עם כל תזוזת ראש שלנו . גובהו כגובה עינינו באותו הרגע , והוא קו ישר ושטוח הנמצא ב 90 מעלות לכיוון ההסתכלות שלנו באותו הרגע .



 נ ק ו ד ו ת   מ ג ו ז  - אלו נקודות דימיוניות הנמצאות בראשנו בלבד , ולכן גובהן ומיקומן משתנים ללא הרף עם כל תזוזת ראש או שינוי כיוון ההסתכלות שלנו . מיקומם של קו האופק ונקודות המגוז הופך לקבוע רק כאשר אנו משרטטים או מציירים את הפרספקטיבה על הנייר , או על משטח שטוח - כי אז אנו מקפיאים את מיקומם על המשטח .גובהן של נקודות המגוז מקו האדמה הוא תמיד כגובה העיינים שלנו מקו האדמה , מכאן שהן נמצאות תמיד על קו האופק שלנו שגם הוא נמצא בעינינו וגובהו כגובהן .
המייחד את נקודות המגוז היא העובדה שהן מהוות נקודות כינוס לכל   ה ק ו ו י ם   ה מ ק ב י ל י ם   ז ה  ל ז ה   ב מ צ י א ו ת  . כל הקווים המקבילים זה לזה במציאות כשהם מתרחקים מאיתנו נראים לנו כמתכנסים לנקודה אחת - לנקודה זו קוראים נקודת מגוז .
לכל קבוצת קווים המקבילים זה לזה במציאות – יש נקודת מגוז אחרת , יתרה על כן - אם אנו משנים ולו במעט את כיוון מבטנו – נקודות המגוז של קבוצות הקווים המקבילים זה לזה - משנות את מיקומן על קו האופק , ונקודת המגוז ששימשה קודם לכינוסם של קווים מסוימים – תשנה את מיקומה ותימצא עכשיו במקום אחר - אם כי תמיד על קו האופק .



 ג ו ב ה   א מ י ת י  ב פ ר ס פ ק ט י ב ה  - רק החלקים או הקווים של החפץ המצוייר   ה נ ו ג ע י ם   במישור התמונה יהיו מצויירים בגודלם האמיתי על הדף שלנו . כל שאר הקווים האחרים של החפץ יצויירו בגודל מעוות - בפרספקטיבה – ולא בגודלם האמיתי מפני שהם מתרחקים ממישור התמונה שהוא בעצם הדף שלנו - ולכן הם ייראו ויצויירו עליו כשהם הולכים וקטנים .



פרספקטיבה דו מגוזית פרספקטיבה חד מגוזית