תלמידים הוראה גלריה לאמנות


שיעור ראשון :


תרגיל בהמשכים :
בניית דגם עיצוב פנים של חדר - ק.מ. 10 : 1 .



שלב ראשון : בניית הבסיס של המודל - ריצפת החדר .


חומרים : 3 חצאי גליונות של קרטון ביצוע בגודל 50 על 70 ס"מ .
סכין חיתוך שנוח לתלמיד לעבוד איתה . (חובה שתהיה לסכין מעצור ) .
דבק uhu ( רצוי בבקבוקון עם פיה שמאפשרת לווסת דרכה את כמות זרימת הדבק היוצא ) .
סרגל חיתוך עשוי מאלומיניום באורך 50 ס"מ עם ספוג מתחתיו .


1 - אנו נשתמש כל שיעור בחצי גליון קרטון ביצוע כמשטח חיתוך . אסור לחתוך על משטח קשיח של דיקט או ריצוף כדי לא להרוס את הלהב של הסכין .

2 - מאחר והסכין חותכת עם הלהב בלבד ולא עם החוד - צריך להחזיק את הסכין בזוית שטוחה ואחידה לאורך כל החיתוך ולא לשנותה לקראת סוף החיתוך .

3 - חייבים ללמוד להחליף להבים או לשבור אותם ללא סיכון עצמי .

4 - החיתוך הראשון צריך להיעשות בקלות ומבלי ללחוץ על הסכין . חיתוך זה נועד ליצור מסילה ראשונה ואחר כך ממשיכים להעביר את הסכין בתוך המסילה עוד ועוד עד שהחלקים נפרדים מאליהם .

לא מפרידים את החלקים החתוכים בכוח או קורעים אותם ביד באמצעות כיפוף הקרטון - כדי להימנע מיצירת שבבים לא רצויים בקרטון .

5 - יש להקפיד על חיתוך חד , נקי , וחלק . ראשית כי כל חלק אמור להידבק לחלק אחר ואם קו החיתוך שלו יהיה נקי וחלק – הוא ידבק טוב לחלק השני .

מעלה נוספת לחיתוך שלא בכוח היא העובדה שאם הסכין סוטה תוך כדי החיתוך – אפשר לחזור על החיתוך ולתקן את המעוות , אך אם חתכנו בכוח , אי אפשר לתקן כי הקרטון כבר נחתך .
יתרון נוסף לחיתוך ללא הפעלת כוח הוא שעבודה בצורה כזו מקטינה מאוד את האפשרות להיחתך , וגם אינה מעייפת אותך במהירות .

6 - דבק ה uhu מתייבש תוך כמה דקות והוא נוח לעבודה בכיתה כי לא צריך להמתין זמן רב לייבושו . דבק זה גם מאפשר לנו לשנות את דעתנו ולהפריד בין החלקים שהדבקנו תוך 2 עד 3 דקות , בלי להזיק לחלקים .

7 - כדי להדביק היטב יש למרוח את הדבק על כל המשטחים החתוכים של הקרטון האמורים להידבק לקרטונים האחרים ולתמוך בהם מעט עד שהדבק מתקשה .




דגם של ריצפה בתהליך הבנייה .



תהליך הבנייה :

1 - חותכים מלבן קרטון במידות 50 x 35 ס"מ , והוא ישמש כתחתית הבסיס .

2 - חותכים רצועות בגובה 3 ס"מ ובאורך לא מוגבל ( צריך כ 12 – 10 רצועות כאלה לפחות ) .

3 - מכינים 12 משולשים ישרי זוית מקרטון ומוודאים שגובהם נמוך מ - 3 ס"מ .

4 - מתאימים את אחת הרצועות שהכנו לצלע הארוכה (הצלע השמאלית ) של משטח הקרטון המלבני שמהווה את תחתית הבסיס .

5 - לאחר הסימון שנעשה בהתאמה – חותכים את הרצועה ומדביקים אותה למקומה על משטח הבסיס .

6 - מדביקים שני משולשים ישרי זוית מאחורי הרצועה בשליש מרחק כל אחד, ומוודאים שהם מודבקים גם לבסיס .

7 - לוקחים רצועה נוספת ומתאימים אותה לצד הקצר ( האחורי ) של הבסיס . ההתאמה תהיה מהרצועה המודבקת - אל הקצה הפתוח של הבסיס .

8 - לפני ההדבקה , מעמידים את הרצועה במקומה המתאים , ובודקים עם הבוהן שגובהן של שתי הרצועות בפינת המפגש ביניהן הוא אחיד, אם הגובה לא זהה - משתמשים ברצועה אחרת שגובהה זהה לגובה הרצועה המודבקת כבר .

9 - מדביקים את הרצועה האחורית אל הבסיס ואל הרצועה השמאלית ( מוסיפים לה 2 משולשים מאחוריה ).

10 - מתאימים רצועה נוספת עבור הצד הימני של הבסיס .

11 - ברצועה זו צריך לחתוך את צורתן של ארבעת המדרגות .

12 - מחלקים את גובהה של הרצועה ל 4 קטעים שווים ( באמצעות העמדת הסרגל באלכסון על הרצועה ) , כל קטע מהווה רום של מדרגה אחת .

13 - הרום הראשון מתחיל בתחילת הרצועה – ועל הקו האופקי , המהווה את השלח של המדרגה הראשונה מקצים את אורכו של
השלח = 3 .

14 - מסופה של המדרגה הראשונה מעלים קו אנכי המהווה את הרום של המדרגה השניה , ואז מקצים על הקו האופקי שוב את האורך 3 וכך
מקבלים את המדרגה השניה , וכן הלאה - עד שכל ארבעת המדרגות משורטטות על הרצועה . ( השלח של המדרגה הרביעית הוא קו הריצפה ! ) .

15 - חותכים מתוך הרצועה את החלק המיותר , ( לפי השרטוט שעליה ) ,

16 - לפני ההדבקה בודקים עם הבוהן שגובה הרצועה זהה לגובה הרצועה האחורית בפינה שבה הן מתחברות ומדביקים את הרצועה על צידו הימני של הבסיס ( וגם אל הרצועה האחורית ) , ושוב מצמידים לה שני משולשים ישרי זוית מאחוריה .

17 - מטרת המשולשים היא לוודא שהרצועה שהם תומכים בה מהווה קו ישר ולא מפותל , וגם לוודא שהרצועה ניצבת בזוית ישרה אל משטח הבסיס ולא באלכסון אליו .

18 - עכשיו מתאימים את הרצועה הרביעית שהיא הרצועה הקדמית של הריצפה . מתאימים את אורכה למרחק שנשאר בין הדופן הימנית לדופן השמאלית ( שכבר מודבקות לבסיס ) .

19 - מעתיקים עליה את גובהה של המדרגה התחתונה ( אפשר לעשות זאת על ידי הצמדתה של הרצועה הזאת לרצועת המדרגות המודבקת כבר ומסמנים בנקודה כלשהי את גובה המדרגה הראשונה , אחר כך מזיזים את הרצועה ומעתיקים שוב את הגובה הדרוש ) – וזה מאפשר להעביר דרך שתי הנקודות קו אופקי ישר באורך 10 ס"מ , המהווה את רוחב המדרגה .

20 - חותכים מתוך הרצועה את הקטע העודף , מוודאים עם הבוהן שגובהה זהה בפינות החיבור לגובה הרצועות משני צידיה - ואז מדביקים אותה הן לבסיס , והן לשתי הדפנות הניצבות משני צידיה .

21 - עכשיו הבסיס מוקף ברצועות בגובה 3 ס"מ מארבעת צידיו , כולל הכנה לבניית ארבעת המדרגות .

22 - כדי לסגור את הריצפה בצד השמאלי של המדרגות - לוקחים רצועה בגובה 3 ס"מ ומדביקים אותה מאחורי הדופן הקדמית של הבסיס - בקצה שבו המדרגה הראשונה מתחברת לגובה הריצפה , ואל תוך פנים הבסיס . אורכה של רצועה זו חייב להיות יותר מ 9 ס"מ , והיא יכולה להגיע עד סוף הבסיס .

23 - כדי לבנות את המדרגות יש להעתיק על רצועה נוספת את צורת המדרגות ולחתוך אותה . רצועה זו תודבק בין רצועת המדרגות החיצונית ובין הרצועה שסוגרת את הריצפה . רצועה זו צריכה להיות ממוקמת במרחק שני שליש מהדופן החיצונית , ותפקידה הוא לתמוך ברום ובשלח של המדרגות .

24 - בניית המדרגה הראשונה : לוקחים קרטון מלבני שגדול יותר מ 10x3 , מצמידים אותו לרום של המדרגה התחתונה – הופכים את הבסיס ומעתיקים על מלבן הקרטון את עומקה ורוחבה של המדרגה . חותכים ממלבן זה את כל המיותר ומדביקים אותו כשלח של המדרגה הראשונה .

25 - על השלח של המדרגה הראשונה שמים חתיכת קרטון ומעתיקים עליו מאחורה את גובהו של הרום השני . חותכים את העודף , ומדביקים את הרום של המדרגה השניה על השלח של הראשונה .

26 – כך מתאימים את מידותיו של השלח של המדרגה השניה – על ידי העתקה – ומדביקים אותו על הרום , ויש לנו כבר שתי מדרגות .

27 – אחר כך בונים באותו האופן את המדרגה השלישית .

28 - עתה בונים , שוב על ידי העתקה , את הרום הרביעי .

29 - השלח של המדרגה הרביעית תהיה הריצפה עצמה .

30 - בשלב זה ממלאים את חלל הבסיס ברצועות תומכות שגובהן חייב להיות זהה לגובה הדפנות , אחרת משטח הריצפה לכשיודבק לא יהיה שטוח , וכל הרהיטים שיועמדו עליו עלולים להיראות עקומים . הרצועות התומכות חייבות להיות סגורות ומודבקות מכל ארבעת הצדדים שלהן . הן לא זקוקות למשולשים תומכים .

31 - הופכים את הבסיס כשחלקו הפתוח כלפי מטה ומניחים אותו על משטח של קרטון . מעתיקים את קווי המיתאר של הבסיס הפתוח על הקרטון שמתחתיו , וחותכים את המלבן שנוצר . חותכים מתוך המשטח גם את הפתח של המדרגות . משטח זה מתאים בדיוק לסגירת פתחו העליון של הבסיס והוא יהווה את המשטח המרוצף של החדר .

32 - עדיין לא מדביקים את המשטח לבסיסו . מחליטים מה יהיה יעודו של החדר , ואיזה דוגמת ריצוף לעשות לו . את הריצוף עדיף לעשות על המשטח לפני שהוא מודבק כי אם הוא כבר מודבק לבסיס וחלה טעות בריצוף , או ששינינו את דעתנו וברצוננו להחליפו - עלינו להחליף את כל הבסיס , ועדיף להחליף רק את משטח הריצפה .

33 - את ציפוי הריצוף עושים באמצעות טפטים , ניירות צבעוניים , טקסטורות ריצוף שונות שאפשר להוריד מהאינטרנט באמצעות המחשב , או באמצעות כל חומר אחר שעולה בדעתכם והמייצג נאמנה את הריצוף הרצוי . יש להשאיר רווח דק המייצג את הפוגות בין המרצפות באמצעות גריעת פסים דקים בין המרצפות , או לחרוט או לשרטט אותם באמצעות עיפרון .




דגם מושלם של ריצפת חדר .



שיעורי בית לתרגיל הראשון :

לסיים את כל הבסיס כולל הריצוף ולהדביק את משטח הריצוף על הבסיס .
להביא לשיעור הבא שלושה חצאי קרטון ביצוע - לביצוע שני קירות של החדר ושני חלונות שונים .

מודל עבודה מודל אדריכלי    מודל עיצוב-פנים מ ב ו א